Basisregler for opbevaring af dine råvarer

Kom af med brune bananer og overmodne avocado

Her finder du en samling af vores bedste opbevaringstips, til avocado, bananer og mange andre råvarer, så ingen af dine grimme råvarer går til spilde, når de når frem til dig.

A person holding a cucumber which looks like a duck or bird

Tip nummer et: Hvordan har en pingvin det i Afrika, eller en løve på Grønland?

Når de fjernes fra deres naturlige miljø, kræver de en temperatur der i det mindste minder om den der findes, der hvor de kommer fra. Det samme princip gælder for dine frugter og grøntsager.

Derfor skal tropiske råvarer ikke opbevares på køl. Bananer bliver nemt brune i køleskabet, og mange af dine solmodne frugter kan miste deres farve og smag, efter de har været på køl. Så agurk, tomater, ananas, avocado, banan, citron, grapefrugt, lime, mango og papaya, er kulden et no-go!

De fleste grøntsager er ret hårdføre, når de opbevares i et køligt og tørt miljø (4 - 6 grader C). Men dit køleskab er ikke tørt! Derfor burde du opbevare dine grøntsager i lukkede beholdere eller poser, så du undgår at fugten når frem til råvarerne. Skårne grøntsager kan holde flere dage i køleskabet, når de opbevares på denne måde.

Så, behold løverne i live ved stuetemperator, og beskyt pingvinerne i køleskabet, og husk at fordele ethylen-rige råvarer fra de ethylen-sensitive råvarer. Hvilket bringer os til det næste tip.

Tip nummer to: Kender du udtrykket "Det er bedre at være grøn og vokse, end at være moden og rådne”?

Du ønsker ikke at dine råvarer bliver overmodne eller rådne natten over. Derfor burde du adskille dem der producerer ethylene, fra dem der ikke gør det. Ethylen-hvad-for-noget?

Alle planter producerer ethylen, og hvordan de modnes afhænger af dette. Nogle planter producerer meget, og andre små mængder, men det de har til fælles er, at de alle modnes hurtigere, når ethylen er til stede. De fleste frugter skal bruge en stor mængde, for at blive spiseklar, mens grøntsager kun producerer og bruger meget små mængder af stoffet. Mange grøntsager og urter vil skifte farve, smag og tekstur, når de er i nærheden af for meget ethylen. Derfor burde du holde dem adskilt for dem selv, især fra frugter som tomater, æbler, pærer, blommer, meloner og ferskner. På den anden side, kan disse frugter også bruges til at modne andre råvarer, som ikke er spiseklar (for eksempel vores ven, avocadoen), når de opbevares side om side.

Tredje og sidste tip: Frugter og grøntsager er ikke gode venner, men hvad med de rå rødder?

Rodfrugter og grøntsager som kartofler, rødbede, løg, ingefær og hvidløg kan heller ikke lide det kolde og fugtige køleskab. Faktisk har de det bedst, og holder længst tid, hvis de bare opbevares ved stuetemperatur, på et sted uden direkte sollys, men med god ventilation, for eksempel en tråd- eller stofkurv med et låg ovenpå.

Prøv også at holde løg, hvidløg og andre rødder adskilt, da de ellers kan overmodne hinanden.

Hvis du skal bruge flere tips, så læs denne artikel om sommergrøntsager.

A person holding a GRIM beet

/Artikel skrevet af Simone

 

Vil du lave flere lækre opskrifter derhjemme?

Alle vores opskrifter er skabt med inspiration fra vores Eat Grim-kasser. Hvis du er interesseret i at starte dit eget abonnement, og få frugt & grønt leveret lige til døren, så udforsk vores forskellige kasser nedenfor.

Vores Eat Grim-kasser

Mixy-kasse

Tilgængelig i tre størrelser, der passer alt fra singler til større familier.

Fyldt med en god variation af økologiske frugter og grøntsager, og bliver leveret med tilpassede opskrifter, så du aldrig kommer til at mangle inspiration i køkkenet.

Læs mere

Fruity-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til dem der elsker frugt og sunde snacks.

Denne kasse er fyldt med lækre økologiske frugter, mindst 4+ kg frugt per kasse (30+ stykker), med 4-5 forskellige sorter, passende til husholdninger på ca. 2 - 4 personer.

Læs mere

Family-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til familier med små børn eller teenagere.

Denne kasse indeholder en god blanding af klassisk og velkendt frugt & grønt, som nemt kan tilberedes. Hver kasser har 8-10 kg råvarer, med 11+ forskellige sorter.

Læs mere