Stegt grønkål med spiret hvede, løgpuré og vilde ramsløg

Her får du en stor og fyldig salat, med frisk, stegt grønkål. Gør det til den perfekte fejring af foråret, ved at tilføje vilde ramsløg.

TILBEHØR / 20 - 40 MIN / 4 SERVERINGER / NEM

INGREDIENSER

 • 5 store løg

 • 2 spsk balsamico eddike 

 • 1 tsk timian

 • 200 g grønkål

 • 2 fed hvidløg

 • 200 g hvedekerner

 • 1 dl tørrede tranebær, eller andre frugter

 • Ramsløg eller karse

green kale

SÅDAN GØR DU

 1. Kernerne skylles godt. Har du mulighed for at få fat i hele kerner, kan du sætte dem til spiring. Det gøres bedst i et syltetøjsglad med et låg med huller i. Skyl dem hver dag, og vend dem regelmæssigt. Efter 4-5 dage skulle de gerne være spiret. Dette kan kun gøres med hele, upolerede kerner. 

 2. Hvis ikke du har tid til at spirre dem, kan du koge dem i saltet vand i cirka 30 min. De skal være al dente, men ikke helt udkogte. Bemærk at her kan du godt bruge polerede kerner (f.eks perlespelt eller perlebyg)

 3. Skær løgene i tynde skiver, til vores puré. Varm lidt olie op i en lille gryde. Lad løgene stege af ved mellem varme. De må ikke tage farve, men skal bare falde sammen. Hvis dette sker for hurtigt, kan de blive brændte og bitre! Vi vil gerne have dem søde og umamifyldte. 

 4. Når de er godt bløde, tilsættes eddike, timian og lidt salt. Kog det godt sammen under låg. Når det er mørt, blendes det til en lind puré. 

 5. Rip grønkålen fra stilken, og skyl begge dele godt. Pluk grønkålsbladene i små stykker og hak stænglerne fint. Hak løg og hvidløg fint. 

 6. Varm en pande op med lidt olie på. Når den er godt varm kommes hvidløg på, det sauteres hurtigt igennem, og derefter kommes kålen på. Det skal kun stege i ganske kort tid. Det skal forblive sprødt og grønt, med en smule tilberedning. 

 7. Hak løgurterne fint, og vend dem i kålen. Vend den letafkølede kål med kernerne, tranebær og løgurter. 

 8. Anret dem på en bund af løgpuré, og server som en fyldig frokostret, eller til et stykke grillet el. stegt fisk - f.eks. torsk, lange el. smørstegt rødspætte.

 

SANKETIP

Ramsløg er nogle rigtige forårsbebudere. Vi kender alle duften af at gå igennem en skov, hvor vi kan lugte at ramsløgene er lige rundt om hjørnet. Urten der fik danskerne til at sanke. Vi skylder den meget. Det står skrevet i Jyske Lov fra 1241, at man må sanke hvad man kan have i sin hat. Så vær strategisk med din hovedbeklædning, når du går på jagt i skovbunden. Saml kun urter, hvor du er sikker på, der ikke har været hverken hundelufter eller andet godtfolk forbi. Så gå lidt væk fra stierne. Ramsløg kan høstes på både bladstadiet, blomsterknop-stadie og når de er afblomstret. Det er lækkert uanset hvad!

Se her, hvordan du nemt kan samle ramsløg

Løgkarse gror også i skovbunden, og dufter dejlig mildt af løg. Høst de unge og friske skud. Brug dem friske, eller blend dem i mayonaiser, til olier, tør dem, eller lav en urtesalt af det. Der er mange muligheder.

 

Opskrift af Emilie Qvist Kjærgaard

Er du ny hos Eat Grim? Se hvordan du starter et abonnement, her

Modtager du allerede vores kasser? Her er hvordan du sikrer dig en kasse til Påske