Grøntsags fond / bouillon

Sådan mestrer du grøntsags fond derhjemme

En af de mest oversete og misforståede ting i mange hjem er fond. Kyllingefond, oksefond eller vigtigst af alt: grøntsagsfond! En god fond er hemmeligheden bag mange af de bedste retter hos restauranter, og er meget mere end penge værd. Fond kan bruges i suppe, sauce, gryderetter og mange mange flere retter.

Det bedste ved en fond er, at du får mulighed for at bruge alle dine "grimme" madrester, som afskårne ender, skræl og lignende. Det halverede løg i køleskabet? De trætte og ikke helt sprøde gulerødder? Tomaterne der er lidt for bløde til en frisk salat? Svaret er fond! Hvis du kun har lidt grøntsagsrester efter du har lavet mad til hverdag, så brug dette trick! Hav en plastikpose eller beholder i fryseren, som kan fyldes med rester igennem ugen. På den måde vil du ved slutningen af ugen have en god blanding af grøntsagsrester, som er perfekte til at lave en god portion fond.

Frozen vegetable broth in small cubes TILBEHØR / 18 PORTIONER / 120 MIN / MESTER

Ingredienser til 1L fond

  • 2 kg blandet grønt. Vi foretrækker at bruge tomater, løg, hvidløg, svampe, porre, blomkål, squash og aubergine. Du kan også bruge selleri, pastinak, rødbeder og kål. Hvis du ønsker en sødere fond, kan du bruge løg og gulerødder, som har en del naturligt sukker. Hvis fonden skal være mere fyldig og intens, kan du bruge knoldselleri, rødbeder og svampe.
  • Urter, brug det du har tilgængeligt. Timian, stilke fra persille, tørre laurbærblade. Det afhænger alt sammen af hvad du ønsker fonden skal smage af. Jeg kan personligt lide at bruge timian og rosmarin.
  • Tomat pure, to til tre spiseskeer. Det giver fylde og sødme til fonden.
  • Hvidt mel (valgfrit): Højest en tsk eller to. Dette er til at afslutte fonden, hvis du ønsker at tykne den.

Sådan gør du

  1. Skyl alle dine grøntsager, og skær det hele i mindre stykker. Forvarm ovnen til 220 grader C.
  2. Placer alle grøntsagerne på en stor bageplade eller i et ovnfast fad, sammen med urter, tomat pure og en spsk olivenolie, alt sammen godt vendt sammen.
  3. Bag grøntsagerne i 80 - 100 minutter. De skal ikke blive brankede, men alligevel tage lidt farve. Husk at vende rundt i dem undervejs.
  4. Når grøntsagerne har fået en flot farve, overføres de til en stor gryde, og dækkes med vand. Lad det simre i 2 timer, og dræn derefter grøntsagerne fra - GEM VANDET, det er der al smagen er.
  5. Nu er det tid til at reducere fonden. Du vil måske have en trang til kun at koge det lidt, da meget af væden fordamper, men det er meningen, og det der gør den så fantastisk. En god, intens fond terning er langt bedre, end en vandet og smageløs fond.
  6. Når fonden begynder at få den ønskede intensitet, er du klar. Husk først at salte fonden til sidst, for det kan være svært at vurdere hvor saltet den er, indtil den er reduceret. Her kan du også tykne den med en spsk mel (blandet med 1 spsk vand), hvis du ønsker en mere cremet fond.

Obs: Fonden kan opbevares i køleskabet i et par dage, derfor foretrækker vi at fryse den ned i en bakke til isterninger. På den måde kan du nemt tage en terning, når der er brug for det. Velbekomme!

Husk at tagge dine egne kreationer med #eatgrim og #cookinggrim på Instagram, og følg os via @eatgrim.

Opskrift af Anders Vestergaard

Vil du lave flere lækre opskrifter derhjemme?

Alle vores opskrifter er skabt med inspiration fra vores Eat Grim-kasser. Hvis du er interesseret i at starte dit eget abonnement, og få frugt & grønt leveret lige til døren, så udforsk vores forskellige kasser nedenfor.

Vores Eat Grim-kasser

Mixy-kasse

Tilgængelig i tre størrelser, der passer alt fra singler til større familier.

Fyldt med en god variation af økologiske frugter og grøntsager, og bliver leveret med tilpassede opskrifter, så du aldrig kommer til at mangle inspiration i køkkenet.

Læs mere

Fruity-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til dem der elsker frugt og sunde snacks.

Denne kasse er fyldt med lækre økologiske frugter, mindst 4+ kg frugt per kasse (30+ stykker), med 4-5 forskellige sorter, passende til husholdninger på ca. 2 - 4 personer.

Læs mere

Family-kasse

Tilgængelig i en størrelse, og perfekt til familier med små børn eller teenagere.

Denne kasse indeholder en god blanding af klassisk og velkendt frugt & grønt, som nemt kan tilberedes. Hver kasser har 8-10 kg råvarer, med 11+ forskellige sorter.

Læs mere