Hey Grimdex, vis
mig dine klimatal!
Vores Grimdex er udviklet til at beregne den sande pris for dine madvarer. For at gøre det, har vi målt klimabesparelsen på alle de frugter og grøntsager, vi har reddet med samtlige af vores Eat Grim-kasser. De tal har vi printet på vores indpakning til skue for hele verden.
Hvorfor? Så du som forbruger kan føle dig bemyndiget til at træffe bæredygtige valg ved at vide præcis hvor meget vand , CO2e og jord, hver kasse sparer miljøet for sammenlignet med den mad, du ville have købt et andet sted.
Lad os gøre radikal
gennemsigtighed den
nye norm, okay?
Vores Eat Grim-kasser kommer i op til tre størrelser. Hver størrelse indeholder en bestemt mængde klimavenlige frugter og grøntsager…som har reddet
Vand
CO2
Jord
Big & Beastly
- 1.177 l vand, eller 16 brusebade
- 2,7 kg CO2e, eller en køretur på 10,6 km
- 7,8 m2 land der kan gives tilbage til naturen
Small & Ugly
- 797 l vand, eller 11 brusebade
- 1,8 kg CO2e, eller en køretur på 7,2 km
- 5,3 m2 land der kan gives tilbage til naturen
Family
- 797 l vand, eller 11 brusebade
- 1,8 kg CO2e, eller en køretur på 7,2 km
- 5,3 m2 land der kan gives tilbage til naturen
Veggie
- 797 l vand, eller 11 brusebade
- 1,8 kg CO2e, eller en køretur på 7,2 km
- 5,3 m2 land der kan gives tilbage til naturen
Om vores Grimdex
At beregne vores indvirkning på klimaet er en kompleks videnskab, som vi ikke er helt perfekte til – men vi skal jo starte et sted. Vær opmærksom på, at tallene på denne side kun refererer til de frugter og grøntsager, vi har reddet til dato og ikke overordnet til vores virksomhed. Det betyder, at vi også udleder emissioner i andre dele af vores værdikæde, som ikke er medregnet her. Som en ung virksomhed gør vi vores absolut bedste for at træffe så bæredygtige beslutninger som overhovedet muligt. I takt med at vores forretning gror, giver vi et løfte om at skabe forandring på endnu flere områder, så vi kan gøre en endnu større positiv forskel for samfund og klima – med dig ved vores side.
I vores Grimdex har vi kigget på følgende faktorer...
-
Mad
-
Vand
-
Emissioner
-
Jord
-
Indkøb
-
Emballage
-
Aktivisme
831 ton
Indtil videre har vi reddet denne mængde spiselige afgrøder fra at gå til spilde.
Mad
50 millioner tons overproducerede og grimme, spiselige afgrøder går hvert år til spilde i Europa alene. Denne mængde kunne brødføde 190 millioner husstande ugentligt, hele året rundt. På samme tid er vi nervøse for, om vi kan brødføde klodens voksende befolkning. Fra et klimaperspektiv er madspild ansvarlig for seks procent af verdens udledning af drivhusgasser. Så når vi spiser en Eat Grim-pære, kan vi faktisk fjerne behovet for at gro det et andet sted, fordi det ikke er gået til spilde, og der derfor ikke skabes større efterspørgsel. På den måde kan vi mætte flere folk uden at øge de skadefulde effekter vores nuværende fødevareproduktion har på planeten.
146 million liter
Indtil videre har vi reddet så meget ferskvand.
Vand
Fødevareindustrien bruger ekstremt store mængder ferskvand fra eksempelvis floder og søer til at gro afgrøder. Alt det mad vi dyrker, men ikke spiser, spilder en femtedel af verdens drikkevand, mens mere end en milliard mennesker ikke har adgang til rent drikkevand. At gøre smartere brug af ressourcer såsom mad, der kræver vand for at gro, er en afgørende faktor i kampen mod vandmangel og for at sikre, at vi har nok i fremtiden.
333 ton
Indtil videre har vi undgået denne mængde CO2-ækvivalenter fra at blive udledt i atmosfæren.
Emissioner
Landbrug skader planeten ved at udlede forskellige typer drivhusgasser, der er med til at opvarme kloden. Fødevareproduktion alene udleder mere end en fjerdedel af de gasser og er blevet udråbt til den største trussel mod vores planets helbred. Ved at forebygge at god mad bliver smidt ud, kan vi hjælpe til at holde klimaforandringerne for døren. Dette gør reducering af madspild til én af de mest effektive løsninger, hvis vi skal redde vores planet. Vores internationale platform gør det let for landmænd og -kvinder at sælge deres overskydende og “grimme” afgrøder gennem os, så vi kan løse madspild, hvor og når det sker.
979 tusinde m²
Indtil videre har vi frigivet så meget jord, der kan gives tilbage til naturen.
Jord
Halvdelen af klodens beboelige landjord bruges til at dyrke mad. En fjerdedel af al den dyrkede jord bruges til at dyrke mad, som aldrig bliver spist. Samtidig forårsager udvidelsen af landbruget store forandringer i økosystemer, og landbrugsmetoder fremskynder udryddelsen af de mest truede arter. Vi arbejder udelukkende med landmænd, der driver økologiske og biodynamiske landbrug i harmoni med naturens rytme og med respekt for de levende væsener i og omkring det.
Indkøb
Vi har mistet forbindelsen med den mad vi spiser, og de mennesker der gror den. Gennem vores digitale platform, ønsker vi at skabe forbindelse mellem vores kunder, og de mennesker der gror råvarerne, ved at gøre det muligt at arbejde direkte med landbrugerne, så flest mulige mellemled kan undgås. Ved at gøre dette, sikrer vi at de penge du betaler, ender direkte i landmanden – eller kvindens – lomme, i stedet for at gøre de store virksomheder, endnu rigere. Derfor bliver en tredjedel af beløbet du betaler for din Eat Grim-kasse, givet direkte til producenterne. Held og lykke med at finde et troværdigt og lige så høj andel af støtte hos andre steder du kan købe afgrøder fra.
Emballage
Alt papir vi bruger hos Eat Grim er FSC-certificeret. I 2020 besluttede vi at droppe vores trækasser og plastikposen, der fulgte med. Vi erstattede dem med papkasser lavet af 66% genbrugspap og 33% jomfru-fibre fra FSC-certificerede kilder i Sverige. Kasserne bliver fremstillet i Danmark af DSSmith. Det fede ved at bruge papkasser er ikke bare, at vi har nedbragt vores brug af plastemballage med næsten 100%, men også at papkasserne kan få nyt liv i en anden form.
Aktivisme
Hvis man vil skabe en meningsfuld forandring i en hvilken som helst industri, kræver det, at vi ser ud over vores egne begrænsninger som virksomhed. Det er på tide at give tilbage til det samfund, vi lever i. Indvirkning handler ikke kun om vores produkter; alle dele af vores forretning påvirker klimaet – specielt hvordan vi selv håndterer overskydende afgrøder i vores egen produktion. Derfor samarbejder vi med herberger som Grace Kbh og andre velgørende organisationer, der har brug for al den støtte, de kan få.